top of page

LUNA CANCERULUI DE PIELE LA NIVEL MONDIAL

30 mai 2021 Dr. Diana Gingean; Dr. Balint Orsolya - Interviu

Prezentarea rezultatelor din cadrul consulatiilor gratuite oferite de Hebe Medical cu ocazia desfasurarii campaniei de preventie “LUNA CANCERULUI DE PIELE LA NIVEL MONDIAL”

In cadrul campaniei de preventie a cancerului de piele desfasurata pe parcursul lunii mai, la Centrul de Chirurgie Plastica, Estetica si Dermatologie Hebe Medical, s-au desfasurat consultatii gratuite dupa cum urmeaza:


Dr. Gingean Diana – scurt rezumat

Am examinat 26 de pacienti, majoritatea, 88%, fiind de sex feminin. Intervalul de varsta a variat intre 6 ani si 59 de ani. Pentru 30% dintre pacienti a fost primul consult dermatologic insotit de un examen dermatoscopic.

Cu deosebita placere am observat interesul pacientilor pentru efectele expunerii la ultraviolete, modificarile aparute la nivelul pielii in timp, pentru formatiunile cutanate pigmentate si nepigmentate, riscurile bronzatului la solar, cat si pentru metodele de prevenire a imbatranirii pielii.

In momentul examinarii, niciunul dintre pacienti nu a prezentat formatiuni cutanate maligne care impuneau excizia cat mai rapida. Cei mai multi aveau la nivelul pielii nevi pigmentari, nevi dermici, keratoze seboreice, lentigine, angioame cherry, papiloame cutanate, deci formatiuni cutanate benigne. Doar in cazul a 4 dintre persoanele examinate am observat formatiuni cutante cu un anumit grad de atipie, pentru care am recomandat monitorizarea leziunilor si revenirea pentru reevaluare la 3-6 luni. Dermatoscopia se recomada a fi efectuata anual persoanelor la care nu s-au descoperit nevi displazici sau alte formatiuni atipice.

Toti pacientii cu care am discutat in cadrul programului de screening erau destul de informati in legatura cu cremele solare cu factor de protectie, dar nu le foloseau in mod constant, ci doar cand mergeau in vacanta.

Colectivul centrului nostru este bucuros sa fie alaturi de pacientii sai si va organiza in continuare astfel de programe pentru a raspunde tuturor intrebarilor legate de sanatatea pielii.


Dr. Balint Orsolya – scurt rezumat

In cadrul clinicii Hebe Medical am consultat 18 pacienti cu varste cuprinse intre 10 si 51 de ani, cu o distributie egala pe sexe si s-a diagnosticat un carcinom bazocelular nodular regiune nazogeniana care necesita excizia chirurgicala cu margini de siguranta si trimiterea la EHP respectiv s-au identificat 7 nevi atipici cu modificari dermatoscopice care necesita urmarire la intervale scurte de 3-6 luni sau excizie chirurgicala. De asemenea, s-au identificat 4 pacienti cu semne de expunere cronica la radiatii UV (lentigine solare, elastoza cutanata) care necesita screening periodic pentru depistarea precoce a cancerului de piele.

“O modalitate de prevenire a bolii valoreaza cat cinzeci de moduri de a vindeca boala”

citat “Trevor Howard

LUNA CANCERULUI DE PIELE LA NIVEL MONDIAL
bottom of page